Fysiotherapeutische zorg bij peesklachten

Vakbekwaam

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold

Pluspraktijk

Werken volgens de laatste inzichten

U gaf ons een 9.3

426 mensen hebben ons behoordeeld

Fysiotherapeutische zorg bij peesklachten

Peesklachten zijn misschien wat minder bekend dan botbreuken of spierscheuringen, maar toch komen peesontstekingen zeer regelmatig voor. In de meeste gevallen ontstaan de klachten doordat een pees eerst geïrriteerd en vervolgens ontstoken is.

Wanneer dit het geval is, dan worden bewegingen pijnlijk en kan uw kracht afnemen. Het is op dat moment verstandig om de pees te ontzien, maar dit is niet altijd voldoende om de klachten af te laten nemen. Wanneer de pees chronisch is geïrriteerd, kunnen de klachten terug blijven komen.

In deze gevallen is het verstandig om samen met een professional te kijken naar het ontstaan van de klachten, de factoren die de klachten in stand houden en naar manieren om de pees te behandelen.

Wij vertellen u in dit artikel graag meer over hoe wij dit aanpakken binnen onze praktijk.

Peesklacht

Waardoor ontstaan peesontstekingen?

Een pees bevindt zich aan het uiteinde van een spier en heeft een vast wit-glanzende structuur. Pezen verbinden de spieren en botten met elkaar, waardoor er spierkracht op het bot kan worden overgedragen. De pees bestaat uit stevig bindweefsel waardoor deze elastisch is en een grote belasting aankan.

Wanneer vanuit de pezen klachten ontstaan, dan zijn ze in de meeste gevallen overwerkt. Peesklachten ontstaan voornamelijk door overbelasting of zware, voortdurende belasting, in combinatie met het niet voldoende krijgen van rust. Er is sprake van een disbalans tussen de belastbaarheid en overbelasting. De pezen moeten dan te veel krachten opvangen en voor deze kracht compenseren.

In het beginstadium is er slechts sprake van overprikkeling, maar wanneer u doorgaat met belasten dan kan dit ook tot kwaliteitsverlies van de pezen leiden.

De basis van de behandeling is gerichte fysiotherapie of oefentherapie om hierbij de belastbaarheid van de pees weer op te trainen. Maar in specifieke gevallen zijn er meer mogelijkheden om de pees te laten herstellen.

Wouter Herfkens – Fysiotherapie Herfkens

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij peesklachten?

Pezen herstellen en genezen vaak wat moeizaam, omdat een pees minder goed doorbloed is dan bijvoorbeeld de spieren. In de meeste gevallen is rust en het ontzien van de pees het beste advies.

Totale rust is echter niet nodig. Het gaat hierbij juist om de relatieve rust. In essentie is het wel de bedoeling om te blijven bewegen. Dit noemen wij vaak actieve rust. De pezen kunnen daarom gewoon blijven worden belast, maar wel binnen de eigen pijngrens.

Door middel van fysiotherapie kunnen we u helpen bij het opbouwen van deze belasting. Hierbij gaan we onderzoeken welke bewegingen u wel kunt doen en bij welke u terughoudend moet zijn. We helpen u om in te schatten tot hoeverre u uw lichaam kunt belasten, zonder dat u het herstel in de weg zit.

Daarnaast hebben wij ook aanvullende technieken tot onze beschikking, om specifieke peesklachten extra goed te kunnen behandelen.

Shockwave en EPTE bij peesklachten

De basis van de behandeling is gerichte fysiotherapie of oefentherapie. Dit is nuttig om de belastbaarheid van de pees weer op te trainen. In specifieke gevallen zijn er echter nog meer mogelijkheden om de pees te laten herstellen.

Shockwave therapie

Bij Shockwave therapie sturen we korte schokgolven door het weefsel. Deze zorgen binnen de pees voor een reactie. De energie van de schokgolf zorgt voor een toename van de bloedcirculatie en de stofwisseling. Hierdoor komen er meer voedingsstoffen beschikbaar voor het herstel. Daarnaast worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Shockwave therapie maakt gebruik van geluidsgolven. Hierdoor zijn deze golven niet schadelijk en geven deze geen ongewenste bijeffecten.

EPTE

Hiernaast bieden we ook EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse) aan in onze praktijk. Bij EPTE kunnen we door middel van een dunne naald heel gericht de pees stimuleren. We herhalen de behandeling 3 tot 5 sessies, tussen de sessies bieden we u een oefenprogramma aan om de pezen tussendoor te stimuleren. Door de toegenomen stofwisseling in dit gebied zien we in bijna alle gevallen een sterke afname van de pijn binnen een tijdsbestek van enkele sessies.

Fysiotherapie bij Herfkens Fysiotherapie

Afhankelijk van de klachten bieden wij bij Herfkens Fysiotherapie verschillende behandelmogelijkheden aan zoals oefentherapie, manuele therapie, EPTE of shockwave therapie.

De gevolgen van de peesklachten kunnen ingrijpend zijn en heel lang aanhouden. Bij Herfkens Fysiotherapie maken wij daarom gebruik van geavanceerde medische trainingstoestellen en proberen wij zorgvuldig en intensief samen met u te werken aan het herstel.

Blijf niet langer rondlopen met de pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe wij u het beste kunnen helpen.

Direct contact opnemen

Bij ons is iedereen welkom. Van jong tot oud en van sporter tot niet sporter. Benieuwd of wij u kunnen helpen? Bel ons nu.