Fysiotherapie bij peesklachten in de schouder

Vakbekwaam

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold

Pluspraktijk

Werken volgens de laatste inzichten

U gaf ons een 9.3

426 mensen hebben ons behoordeeld

Fysiotherapie bij peesklachten in de schouder

Heeft u pijn bij het heffen van de arm, moeite om te reiken boven de schouder en/of kunt u niet op de schouder liggen? Dan is de kans groot dat de oorzaak van deze klachten ligt bij de pezen in de schouder.

De pezen in de schouder zitten op verschillende plekken vast aan de schouderkop en kunnen doorgaans, door het aanspannen van spieren, de bovenarm laten bewegen.

Wanneer u het schoudergewricht te veel belast, kan dit zorgen voor overprikkeling of kwaliteitsverlies van de pezen en vervolgens zelfs leiden tot peesklachten die uw dagelijkse activiteiten flink kunnen belemmeren.

Peesklachten komen relatief vaak voor en variëren van hinderlijk tot zelfs bewegingsbeperkend. Herkent u de bovenstaande klachten en gaan ze niet over? Maak dan snel een afspraak bij een fysiotherapeut. Fysiotherapie kan namelijk helpen bij het bevorderen van het herstel van de peesklachten.

Pijn aan de schouder

Wat zijn peesklachten?

Een pees bevindt zich aan het uiteinde van een spier en heeft een vast wit-glanzende structuur. Pezen verbinden de spieren en botten aan elkaar, waardoor er spieractiviteit op het bot kan worden overgedragen. De groep pezen en spieren die het schoudergewricht omringen, heet de rotator cuff.

Wanneer de pezen in de rotator cuff klachten geven, zijn ze over het algemeen overwerkt. Peesklachten ontstaan namelijk door overbelasting of zware voortdurende belasting in combinatie met het niet voldoende krijgen van rust. De pezen moeten dan te veel krachten opvangen en hiervoor compenseren. In een beginnend stadium is er vaak alleen sprake van overprikkeling, maar wanneer u doorgaat met belasten, kan dit ook tot kwaliteitsverlies van de pezen leiden.

Bij peesklachten in de schouder is er sprake van een disbalans tussen de mate van belasting en belastbaarheid van de pees.

Wouter Herfkens – Fysiotherapie Herfkens

 

Welke klachten kunnen optreden?

 

Klachten schouder optreden

Er kunnen verschillende pijnklachten optreden bij peesklachten in de schouder. Over het algemeen worden klachten van de schouderpezen gevoeld aan de voorzijde van de schouder of aan de zijkant van de bovenarm.

Dit laatste kan worden beschouwd als een uitstralende pijn, aangezien de pezen niet helemaal tot aan de bovenarm reiken.

De klachten treden voornamelijk op bij het leveren van kracht en het optillen van de arm boven een hoek van negentig graden naar voren of naar de zijkant. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het aan- en uitkleden.

Ook wordt bijvoorbeeld het kammen van de haren soms als een pijnlijke beweging ervaren. Daarnaast is het liggen op de aangedane schouder meestal niet prettig, waardoor soms zelfs het slapen belemmerd kan worden.

Hoe ontstaan peesklachten in de schouder?

Bij peesklachten in de schouder is er sprake van een disbalans tussen de mate van belasting en belastbaarheid van de pees. Ondanks dat er vaak wordt gedacht dat overbelasting de oorzaak van peesklachten is, is dit niet altijd het geval. Pezen zijn namelijk juist bedoeld om te belasten, maar hebben daarentegen wel voldoende rust nodig.  

Peesklachten ontstaan vaak bij mensen die bovenhands werken of sporten. Bij het maken van deze bovenhandse bewegingen kunnen de schouderpezen makkelijk knel komen te zitten tussen de schouderkop en een deel van het schouderblad wat kan zorgen voor overprikkeling. Daarnaast is het strakker worden van het schouderkapsel een andere bekende oorzaak voor peesklachten. Hierdoor verandert namelijk de positie van de schouderkop in de kom, met ook weer als gevolg dat de pezen in de knel kunnen komen te zitten.

Naast overbelasting, bovenhandse bewegingen en verschillende veranderingen in en rondom het schoudergewricht, spelen persoonlijke factoren ook een belangrijke rol in het ontstaan van peesklachten. Een leeftijd van boven de veertig is met name een belangrijke factor; oudere pezen zijn namelijk minder sterk en hebben een langere hersteltijd nodig.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij peesklachten in de schouder?

Pezen herstellen en genezen vaak wat moeizaam, omdat een pees veel minder goed doorbloed is dan bijvoorbeeld een spier. In de meeste gevallen is rust en het ontzien van de pees het beste advies. Totale rust is echter niet nodig. Het gaat juist om de relatieve rust en de essentie om wel te blijven bewegen. De arm en schouder kunnen daarom gewoon blijven worden belast, maar wel binnen de eigen pijngrens.

Daarnaast kan ook fysiotherapie worden aangeboden. Om zo goed en snel mogelijk te kunnen herstellen is het van belang dat er een goede diagnose wordt gesteld. Op basis daarvan kan een succesvol en op maat gemaakt behandelplan worden opgesteld.

Fysiotherapie bij Herfkens Fysiotherapie

Afhankelijk van de klachten bieden wij bij Herfkens Fysiotherapie verschillende behandelmogelijkheden aan zoals oefentherapie, manuele therapie of shockwave therapie.

De gevolgen van de peesklachten in de schouder vinden vaak zijn weerslag in het dagelijks leven. Bij Herfkens Fysiotherapie maken wij gebruik van geavanceerde medische trainingstoestellen en proberen wij zorgvuldig en intensief samen met u te werken aan het herstel.

Blijf niet langer rondlopen met de pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe wij u het beste kunnen helpen.

Direct contact opnemen

Bij ons is iedereen welkom. Van jong tot oud en van sporter tot niet sporter. Benieuwd of wij u kunnen helpen? Bel ons nu.